maanantai 6. helmikuuta 2023

359. Käräjäoikeuden tuomio purettiin kun syytetty oli tuomittu ehdollisen vankeuden ohella sekä yhdyskuntapalveluun että valvontaan. KKO 2023:10

1. Korkein oikeus (KKO) purki tänään antamallaan päätöksellä käräjäoikeuden lainvoiman saaneen tuomion ilmeisesti väärän lain soveltamisen perusteella, kun syytettylle oli tuomittu rangaistuksena ehdollisen vankeuden ohella sekä yhdyskuntapalvelua että valvontaa (KKO 2023:10).

2. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus oli 15.3.2022 antamallaan tuomiolla lukenut A:n syyksi raiskauksen nuorena henkilönä ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön nuorena henkilönä. A oli rikokset tehdessään ollut 16-vuotias.

3. Käräjäoikeus on tuominnut A:n syyksi lukemistaan rikoksista yhteisen 1 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistuksen, joka on määrätty ehdolliseksi 30.6.2024 päättyvin koeajoin. Käräjäoikeus on tuominnut ehdollisen vankeuden oheisseuraamukseksi yhdyskuntapalvelua 40 tuntia ja sen lisäksi A:n valvontaan 1 vuoden 3 kuukauden ajaksi siten, että valvonta-aika päättyy viimeistään, kun ehdollisen vankeuden koeaika loppuu.

4. A on KKO:lle tekemässään purkuhakemuksessaan katsonut, että tuomio perustui väärään lain soveltamiseen, koska ehdollisen vankeuden oheisseuraamukseksi ei voida tuomita sekä yhdyskuntapalvelua että valvontaa.

5. Päätöstään laajasti perustellen KKO päätyi lausumaan (kohta 12), että käräjäoikeuden tuomio perustuu A:lle tuomitun ehdollisen vankeuden oheisseuraamusten osalta ilmeisesti väärään lain soveltamiseen ja että edellytykset tuomion purkamiseen tältä osin ovat siten olemassa.

6. A:n mukaan ehdollisen vankeuden oheisseuraamukseksi ei olisi tullut tuomita yhdyskuntapalvelua. Syyttäjä on puolestaan katsonut, että A:lle tuomituista oheisseuraamuksista valvonta tulee poistaa. KKO totesi, että A:n syyksi luetuista rikoksista tuomittavaa ehdollisen vankeuden oheisseuraamusta ei voida pitää oikeudenkäymiskaaren 31 luvun 14 §:n 1 momentin edellyttämällä tavalla selvänä. KKO katsoi huomioon ottaen asianosaisten mahdollisuus muutoksenhakuun ja oikeusastejärjestys, että asia on palautettava A:lle tuomittujen oheisseuraamusten osalta käräjäoikeuteen uudelleen käsiteltäväksi.

7. KO purki Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomion A:lle tuomitun ehdollisen vankeuden oheisseuraamusten eli yhdyskuntapalvelun ja valvonnan osalta. Asia palautettiin  käräjäoikeuteen, jonka pitää viipymättä omasta aloitteestaan ottaa asia A:n ehdollisen vankeuden oheisseuraamusten osalta uudelleen käsiteltäväkseen ja menetellä siinä laillisesti ottaen huomioon palauttamisen syy.

Ratkaisuseloste KKO 2023:10 

8. Kun valvontaa voidaan pitää yhdyskuntapalvelua lievempänä seuraamuksena, lienee melko selvää, että käräjäoikeus poistaa sen ja oikaisee tuomiotaan siten, että A määrätään vain valvontaan.

 

 

 

Ei kommentteja: