tiistai 21. helmikuuta 2023

364. Ajokortitta-ajo. Liikennerikos. Syyte hylättiin. Laillisuusperiaate. KKO:ssa änestys 3-2. KKO 2023:11

 

                                     Ajokortitta-ajo on aina vaan yleistynyt

1. Lapin käräjäoikeudessa liikennerikoksesta syytetty A oli kuljettanut henkilöautoa 1.2.2020. Hänelle määrätty määräaikainen ajokielto oli päättynyt 14.5.2019. A:n ajokorttia ei ollut saatu poliisin haltuun ajokiellon aikana, eikä A ollut ryhtynyt toimenpiteisiin ajo-oikeuden palauttamiseksi ajokiellon päätyttyä.

2. Lapin käräjäoikeus katsoi tuomiossaan 8.4.2021, että ajokorttilain sanamuodosta ei ilmennyt, eteikö ajo-oikeus voisi ajokiellon päättymisen jälkeen alkaa uudelleen ilman poliisin toimenpiteitä. Käräjäoikeus katsoi, ettei laillisuusperiaate mahdollistanut ajokorttilain laajentavaa tulkintaa.  Käräjäoikeus hylkäsi syytteen.

3. Rovaniemen hovioikeus 26.10.2021 ei syyttäjän valituksesta muuttannut käräjäoikeduen tuomion lopputulosta.

4. Syyttäjän valituksesta korkeimman oikeuden ratkaistavana oli kysymys siitä, onko A syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

5.  KKO katsoi, että RL 23 luvun 10 §:n tunnusmerkistöön sisältyvästä ajo-oikeudettomuudesta ei ole tällaisen tilanteen varalta säädetty ajokorttilain 6 §:ssä rikosvastuun täyttymisen kannalta riittävän selvästi ja yksiselitteisesti. KKO viittasi ennakkopäätökseen KKO 1994:14. Syyte hylättiin.

6. KKO:ssa äänestys 3-2. Vähemmistö katsoi esittämillään perusteilla, että  A on kuljettanut syytteessä kuvatulla tavalla henkilöautoa, vaikka hänelle ei ole ajokiellon päätyttyä palautettu ajo-oikeutta. A on siten kuljettanut moottorikäyttöistä ajoneuvoa ajo-oikeudetta ja syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Ratkaisuseloste KKO 2023:11 

Laillisuusperiaatteen kannalta selvä tapaus, jossa kaikki kolme oikeusastetta ovat päätyneet samaan lopputulokseen eli syytteen hylkäämiseen.

1 kommentti:

Olavi Koskela kirjoitti...

Kun ajokielto on ollut määräaikainen, niin maalaisjärjellä ajatellen kiellon päättymisen jälkeen henkilöllä on taas oikeus ajamiseen ilman erillistä tai nimenomaista hakemusta. Toistaiseksi voimassa olevan ajokiellon (onko sellaisia?) peruuttaminen on tietysti eri asia. Jää epäselväksi, miksi A:lle ei sitten oltu ajo-oikeutta palautettu, jos sellainen toimenpide on KKO:n kahden oppineen mielestä välttämätön. Selvintä toki olisi, jos ajo-oikeuden palautuminen määräaikaisen kiellon päätyttyä olisi kirjattu lakiin.