keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

276. Työsopimus. Kilpailukielto. Salasssapitoehto. KKO 2022:16.

 1. Korkein oikeus (KKO) antoi eilen 15.3. ennakkopäätöksen salassapitosopimusta koskevassa asiassa. Tuomiosta laadittu ratkaisuseloste on anonymisoitu, mutta tiedossa on, että asianosaisina jutussa ovat olleet televisiostakin tuttu kiinteistövälittäjä ja nyt myös ravintoloitsija Kaisa Liski (A) ja hänen entinen työnantajansa kiinteistönvälitysyhtiö Uudenmaan Viva Oy (B).

2. Kaisa Liskin työsopimukseen kiinteistönvälitysyhtiössä oli sisältynyt kilpailukieltoehto ja salassapitoehto, joiden rikkomisesta työsopimukseen oli sisällytetty sopimussakkoja koskevat määräykset. Liski oli perustanut työnantajan kanssa kilpailevan kiinteistönvälitysyrityksen, johon oli siirtynyt työnantajan välitettävänä olleita myyntikohteita. Lisäksi Liski oli hyödyntänyt liikesalaisuuksina pidettäviä työnantajan asiakastietoja yrityksensä toiminnassa.

3, Korkein oikeus katsoi tuomiossaan, että salassapitoehtoon ei ollut asiassa sovellettava kilpailukieltosopimusta koskevaa työsopimuslain 3 luvun 5 §:ää. Työsopimuksessa oli voitu kilpailukiellon lisäksi pätevästi sopia salassapitoehdosta ja siihen liittyvästä sopimussakosta. KKO ei pitänyt salassapitoehdon soveltamista myöskään kohtuuttomana. Liski voitiin siten kilpailukieltoehdon rikkomisen lisäksi tuomita suorittamaan työnantajalle sopimussakkoa myös salassapitoehdon rikkomisesta. 

4. Samaan lopputulokseen olivat sopimussakkoehdon osalta tulleet aiemmin jo Hyvinkään käräjäoikeus, tuomio 19.12.2018, ja Helsingin hovioikeus, tuomio 31.8.2020. Ne olivat sovitelleet salassapitoehdon mukaisen Kaisa Liskin 12 kuukauden palkkaa vastaavan sopimussakon kuuden kuukauden palkkaa vastaavaan määrään eikä KKO katsonut olevan syytä sovitella sitä enemmälti.

5. KKO on ratkaisuselosteestaan "siivonnut" pois kaikki vaaditut ja tuomitut rahamäärät.  Tämä on sikäli harmillista, ettei lukija saa tietää, kuinka suuruisesta asiasta jutussa oli kysymys. Lehtitietojen mukaan hovioikeuden tuomio, jonka lopputulosta KKO ei siis muuttanut, johti siihen, että Kaisa Liski joutui maksamaan entiselle työnantajalleen yli 550 000 euron suuruiset korvaukset . Tästä summasta velkojen ja niiden korkojen osuus oli noin 200 000 euroa loppusumman muodostuessa kilpailu- ja salasssapitoehtojen rikkomisesta aiheutuneista sopimussakoista ja oikeudenkäyntikuluista.

6. KKO:n ratkaisuseloste

https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko202216.html


3 kommenttia:

J. Jörgensen kirjoitti...

Suomalaisen järkeen melko hyvin istuva päätös. Kun sitä on kerran jotain sovittu, niin siitä myös pidetään kiinni - tai maksetaan sitten sopimuksen rikkomisesta. Mutta sitä en oikein ymmärrä miksi blogisti piti tärkeänä mainita henkilö nimeltä, kun yleensä näissä selostuksissa henkilöt mainitaan pelkkinä aakkosina. Lainvoimainen päätös lienee toki julkinen, mutta ei nimen mainitseminen mitään lisäarvoa blogaukselle tuo.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ylensä en mainitse blogijutuissa asianosaisten nimiä, poikkeuksenä todella törkeät rikosjutut ja niiden syytetyt.

Nyt oli kysessä riita-asia ja Kaisa Liski on ehdottomasti julkisuudessa hyvin tunnettu henkilö eli julkkis. Hänen oikeusjuttujaan on selostettu laajasti kaikissa lehdissä nimet reilusti mainiten.

Jos olisin blogijutussa puhunut vain A:sta ja B:stä, kukaan ei olisi tiennyt, ketä henkilöä ja yritystä oikeusjuttu koskee.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Näin Iltalehti 17.3.
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/a4856f18-aa58-4373-8d01-f0f6aaeb5d85