keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

272. Törkeä veropetos. Arvonlisävero. EU-oikeus. KKO 2022:12

1. Syytetty A oli tuonut Suomeen toisesta EU:n jäsenvaltiosta savukkeita, jotka oli salakuljetettu sinne unionin tulli- ja veroalueen ulkopuolelta. Savukkeet oli veron välttämistarkoituksessa jätetty Tullille ilmoittamatta. 

2. Helsingin käräjäoikeus (käräjätuomari Veera Kankaanrinta ja lautamiehet) tuomitsi 7.3.2018 A:n syytteen mukaisesti törkeästä veropetoksesta 7 kuukaudeksi ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

3. A valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen.  Hovioikeus tuomitsi 17.4.2020 A:n törkeästä veropetoksesta vältetyn valmisteveron ja tullivelan osalta mutta hylkäsi syytteen arvonlisäveron osalta sillä perusteella, että Suomen valtio ei ollut toimivaltainen kantamaan arvonlisäveroa. Hovioikeus alensi A:n ehdollisen rangaistukseen 6 kuukaudeksi vankeutta.

4. KKO myönsi tullille valitusluvan. Tulli vatai valituksesan, että A:n katsotaan syyllistyneen törkeään veropetokseen myös arvonlisäveroa koskevilta osin ja että vankeusrangaistusta tämän vuoksi korotetaan.  KKO:ssa oli siten kysymys siitä, onko A ollut arvonlisäverovelvollinen Suomeen maahantuomistaan savukkeista.

5, KKO katsoi tänään 9.3.2022 antamassaan tuomiossa, että savukkeet olivat olleet tulossa taloudelliseen vaihdantaan ja kulutuksen kohteeksi Suomessa ja että Suomen valtio oli toimivaltainen kantamaan arvonlisäveron. A oli siten menettelyllään syyllistynyt törkeään veropetokseen myös vältetyn arvonlisäveron osalta. KKO muutti tämän vuoksi hovioikeuden tuomiota siten, että asia jätettiin syyksilukemisen ja rangaistuksen osalta käräjäoikeuden tuomion varaan.

https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko202212.html

6. Näin jo reilut neljä vuotta eri tuomioistuimissa käsiteltty asia saatiin vihdoin ja viimein päätökseen.

Ei kommentteja: