tiistai 5. huhtikuuta 2022

288. Pakkokeino. Takavarikko. Takavarikoimiskielto. KKO 2022:23

1. Korkein oikeus (KKO) katsoi tänään antamassaan ennakkopäätöksessä KKO 2022:23, että pakkokeinolaissa tarkoitettu takavarikoimis- ja jäljentämiskielto koski viestinnän välittäjän hallussa olevaa tunnistamistietoa. 

2. Takavarikko ei siten ollut käytettävissä, kun  esitutkintaviranomainen halusi VPN-yhteydellä salatun viestinnön osapuolen IP-osoitteen.

3.  Kyseisessä asiassa  A Oyj oli tarjonnut virtuaalisen erillisverkon (VPN) avulla toteutettavaa palvelua, joka salasi palvelun käyttäjän todellisen IP-osoitteen. Keskusrikospoliisi oli Saksan keskusrikospoliisin oikeusapupyynnön perusteella takavarikoinut Saksassa vireillä olevaan rikostutkintaan liittyen A Oyj:n hallusta lokitietoja, jotka muun ohella paljastivat käyttäjän todellisen IP-osoitteen. Rikostutkinta koski epäiltyä törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

4. KKO katsoi ratkaisusta ilmenevillä perusteilla, että A Oyj:tä oli pidettävä viestinnän välittäjänä ja että pakkokeinolain 7 luvun 4 §:n mukainen takavarikoimis- ja jäljentämiskielto koski myös viestinnän välittäjän hallussa olevaa säännöksessä tarkoitettua tunnistamistietoa. A Oyj:n hallusta ei saanut takavarikoida eikä jäljentää yksityisyyden suojan alaan kuuluvia tunnistamistietoina pidettäviä lokitietoja.

5. KKO perusteli rakaisua mm. sillä, että PKL7 luvun 4 §:n takavarikoimiskieltoa koskevan säännöksen perusteluista kävi ilmi lainsäädännön tavoite estää se, että takavarikolla kierretään telepakkokeinojen käytölle laissa asetettua korkeaa kynnystä.  Päätöksen perusteluissa KKO viittasi useisiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja EU-tuomioistuimen ratkaisuihin. 

6. Aiemmin myös Helsingin käräjäoikeus, päätös 10.5.2019,  ja Helsingin hovioikeus, päätös 21.10.2020, olivat päätyneet asiassaa samaan loputulokseen kuin KKO. 

7. KKO:n ratkaisuseloste

 https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko202223.html


1 kommentti:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Ilta-Sanomien mukaan KKO:n ratkaisuselosteessa mainittu A Oyj on suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure Oyj, joka tarjoaa vpn-palveluita Freedome-tuotenimellä.

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000008732480.html