lauantai 2. huhtikuuta 2022

287. Tuomarinimitykset 1.4.2022

Tasavallan presidentti on 1.4.2022 päättänyt valtioneuvoston 31.3.2022 tekemän esityksen mukaisesti seuraavat tuomarinimitykset; tiedot on kopioitu Asianajajaliiton oikeusuutiset -palstalta:

1. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti nimittää korkeimman hallinto-oikeuden oikeusneuvoksen virkaan määräaikaisen oikeusneuvoksen, OTT, OTM Timo Robert Hjalmar Utterin 1.5.2022 lukien.

  • Virkaa haki viisi henkilöä, joista yksi peruutti hakemuksensa. Nämä neljä hakijaa ovat toimineet KHO:n jäsenenä määräaikaisesti. Virkaan esitetty on toiminut lähes 20 vuotta asianajajana (Roschier Asianajotoimisto Oy).

2. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti nimittää korkeimman hallinto-oikeuden oikeusneuvoksen määräaikaiseen virkasuhteeseen esittelijäneuvos OTK Kristina Linnea Björkvallin ajalle 1.5.-31.12.2022.

  • Tehtävää haki kahdeksan henkilöä, joista kaksi peruutti hakemuksensa. Tehtävään esitetty on ollut työssä KHO:ssa vuodesta 1987 alkaen, josta ajasta on toiminut yhden vuoden hallinto-oikeustuomarina.

3. Valtioneuvosto esittää, että Tasavallan Presidentti nimittää Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden käräjätuomarin virkaan käräjätuomari Jari Juhani Raappanan,

Virkaa haki kaksi henkilöä, jotka kumpikin ovat Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden alemman palkkaluokan käräjätuomareita. Virkaan esitetyllä on 23 vuoden kokemus tuomioistuimista.

4. Satakunnan käräjäoikeuden käräjätuomarin virkaan määräaikaisen käräjätuomarin Sanna Mari Anttilan.

  • Virkaa haki seitsemän henkilöä, jotka kaikki toimivat käräjätuomarin tehtävässä Satakunnan käräjäoikeudessa virkaa hakiessaan, kolme heistä peruutti hakemuksensa. Virkaan esitetyllä on kahdeksan vuoden kokemus tuomioistuintyöstä.

5. Vaasan hallinto-oikeuden hallinto-oikeustuomarin virkaan hallinto-oikeustuomari Linda Michaela Strömmanin.

  • Virkaa haki 10 henkilöä. Virkaan esitetyllä on lähes 17 vuotta työkokemusta tuomioistuinlaitoksesta joista viimeiset viisi vuotta hänellä on ollut alemman palkkaluokan hallinto-oikeustuomarin virka, ja

6. Vakuutusoikeuden vakuutustuomarin virkaan määräaikaisen vakuutusoikeustuomarin, vakuutusoikeuden esittelijän Tia Tuulia Välkkeen 1.5.2022 lukien

  • Virkaa haki kaksi henkilöä, joista virkaan esitetyllä on 9,5 vuoden ja toisella hakijalla viiden vuoden kokemus vakuutusoikeudesta.

-------

On paikallaan, että AAL:n oikeusuutisissa kerrotaan lyhyesti myös kuinka monta hakijaa kuhunkin virkaan on ollut ja millainen työkokemus virkaan nimitetyillä on takanaan.

Lukijaa kiinnostaisi, etenkin KHO:n ja  KKO:n oikeusneuvosten virkanimitysten osalta, muiden hakijoiden nimet, ei siis pelkästään hakijoiden lukumäärä. Tieto siitä, kuinka moni hakija on peruuttanut viranhaun, ei ole järin kiinnostava. Oikeusuutisissa oleva maininta työkokemuksesta näyttää koskevan ainoastaan tai lähinnä virkaan nimitettyjen tuomioistuintyöstä hankkimaa kokemusta.

Valtioneuvoston tuomarinimityksiä koskevissa päätösluetteloissa mainitaan asian esittelijän nimi ja hänen puhelinnumeronsa ilmeisesti siksi, että esittelijältä voi yrittää saada lisätietoja kustakin virkanimitysasiasta. Tämä on hyvä asia, mutta käytännössä aika harva ulkopuolinen henkilö nähnee niin paljon vaivaa, että tarttuisi puhelimen "kampeen".

Liiteasiakirjoina pöytäkirjoissa mainitaan KHO:n oikeusneuvosten nimitysasioiden osalta KHO:n 1.3.2022 tekemät virkaesitykset tasavallan presidentille ja viranhakijoiden ansioyhdistelmät. Muiden tuomareiden kohdalla liiteasiakirjoja ovat tuomarinvalintalautakunnan virkaesitykset ja hakijoiden ansioyhdistelmät. Liitteet jaetaan median edustajille mediapalvelussa, mutta meidän tavallisten pulliaisten on pyydettävä liitteiden tietoja erikseen valtioneuvoston viestinnästä osoitteesta kirjaamo@vnk.fi.

Valtioneuvoston yleisistunnossa 31.3. ko. nimitysasiat esitteli pöytäkirjan mukaan oikeusministeriö, samoin tasavallan presidentin esittelyssä 1.4.2022. Saapuvilla kummassakin istunnossa oli oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, mutta käytännössä esittelijänä toimi näissä tilaisuuksissa ministeriön lainvalmistelun yksikönjohtaja, lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen.

Korkein oikeus on täysistunnossaan 24.3.2022 esittänyt tasavallan presidentille lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkisen nimittämista KKO:n ma. oikeusneuvoksen virkaan 5,5 vuodeksi eli 1.6.2022 - 31.12.2027 väliseksi ajaksi. Kun ko. nimitysasia aikanaan esitellään valtioneuvoston yleisistunnossa, Pekka Pulkkinen vaihtuu siis esittelijästä "esitettäväksi" eli virkaesityksen kohteeksi, mikä pienenä yksityiskohtana tässä mainittakoon.

Ei kommentteja: