maanantai 30. tammikuuta 2023

352. KKO ei myöntänyt valituslupaa päätökseen, jolla moottoripyöräkerho Connonball MC on määrätty lakkautettavaksi

 


1. Korkein oikeus (KKO) on tänään 30.1.2023 hylännyt Cannonball MC:n (CMC), Squad 32:n sekä Cannonball MC:tä presidentiksi ilmoittautuneen Klaus Marjamäen valituslupahakemuksen asiassa, joka koskee rekisteröimättömän yhdistyksen Cannonball MC:n sekä sen alajärjestö Squad 32:n lakkauttamista.

2. Aiemmin jo Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli 8.6.2022 antamallaan päätöksellä määrännyt Cannonball MC:n ja Squad 32:n lakkautetuksi katsottuaan niiden täyttävän yhdistyslaissa kielletyksi säädetyn yhdistyksen tunnusmerkistön, niiden toimivan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja ja myös yleisen edun vaativan niiden lakkauttamista.

3. Itä-Suomen hovioikeus ei 23.8.2022 myöntänyt valittajina olleille kerhoille asiassa jatkokäsittelylupaa.

4. KKO ei vaiintuneen käytäntönsä mukaan perustele millään tavallaan päätöstä, jolla valituslupahakemus hylätään. Siten myös Cannonball MC:n asissa KKO:n päätös kuuluu ytimekkäästi näin: "Valituslupaa ei myönnetä. Hovoikeuden päätös jää siis pysyväksi".  Päätös tehtiin kahden jäsenen kokoonpanossa.

5. Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi 8.6.2022 päätöksessään, että Cannonball on järjestäytynyt tavalla, joka muistuttaa sotilaallista organisaatiota. Oikeus katsoo myös, että sen jäsenet ovat syyllistyneet ampuma-aserikoksiin ja vakaviin rikoksiin. ”Lisäksi viidessätoista tuomiossa on katsottu, että Cannonball MC on järjestäytynyt rikollisryhmä”, oikeus lausui ratkaisussaan.

6. Käräjäoikeus tosin totesi, että kaikki yhdistyksen toiminta ei ole rikollista, ja että CMC:n ja Squad 32:n toiminnassa on mukana myös ihmisiä, jotka käyvät töissä ja joilla ei ole rikosrekisteriä. CMC:hen ja Squad 32:een liittyvien rikostuomioiden määrä on oikeuden mukaan kuitenkin huomattavan suuri.

7. Kerhojen edustajat vastustivat käräjäoikeudessa lakkauttamista ja pääosin kiistivät syyttäjien aasiassa esittämät väitteet. 

8. Cannonballia koskeva lakkauttamisprosessi on kolmas, jota oikeudessa on viime vuosina ajaettu. Aikaisemmin lakkauttamispäätöksen ovat saaneet uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja poliisin rikollisjärjetöksi luonnethima United Brotherhood (UB). Kummankin yhdistyksen lakkauttamispäätös on saanut lainvoiman.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on poliittinen äärijärjestö, jolla on lain vastaisia tarkoitusperiä. United Brotherhood (UB) taas on rikollisjärjestö, jonka jäseniä ei yhdistä mikään muu yhteinen harrastus tai vastaava. Cannonball MC (CMC) taas on järjestö, jonka jäsenistä käräjäoikeuden toteamin tavoin ainakin osa on tehnyt rikoksia, mutta heitä yhdistää lisäksi myös yhteinen laillinen harrastus, moottoripyörän omistaminen ja kunnossapito sekä sillä ajaminen.

CMC on siten ainakin osittain eri tyyppinen järjestö kuin PVL tai UB. Mielestäni olisi ollut paikallaan saada CMC:n lakkauttamisperusteista ainakin hovioikeustason ratkaisu. Näin varsinkin, kun yhdistymisvapaus on eräs perusoikeuksista ja CMC:tä koskevaan käräjäoikeuden ratkaisuun saatetaan vedota myös muiden moottoripyöräkerhojen osalta.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäittelylupaa Päijät-Hämeen käräjäoikeuden lakkauttamispäätökseen. Tämä tarkoittaa sitä, että hovioikeus on hyväksynyt myös käräjäoikeuden lakkauttamisperusteet.