keskiviikko 30. marraskuuta 2022

331. Helsingin HO:n tuomio irakilaismiehen kuoleman lavastamisjutussa

1. Helsingin hovioikeus antoi tänään tuomion kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen irakilaismiehen valekuolemajutussa, jossa viranomaisia, hallinto-oikeutta ja lopulta Euroopan ihmisoikeutta huijattiin väärennetyillä asiakirjoilla.

2. Tapauksessa irakilainen nainen ja hänen silloinen miehensä väittivät, että naisen isä, jonka oli Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan palannut Irakiin,  olisi Irakissa ammuttu kuoliaaksi. He esittivät kuolemasta väärennettyjä asiakirjoja. Isä oli todellisuudessa hengissä. 

3. Isän kuoleman lavastamisen tarkoituksen oli osoittaa, että myös tytär ja tämän lapset olisivat vaarassa, jos heidän pitäisi palata Irakiin; mies oli saanut oleskeluluvan.

4. Petos onnistui, sillä ihmisoikeustuomioistuin katsoi marraskuussa 2019 antamassaan tuomiossa Suomen loukanneen turvapaikanhakijana olleen isän oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa sekä määräisi Suomen valtion maksamaan asiassa vahingonkorvausta.

5. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 11.2.2021 valekuolleen isän tyttären ja tämän ex-miehen kahdesta törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta sekä naisen lisäksi perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä, naisen 1 vuodeksi 10 kuukaudeksi ja miehen 1 vuodeksi ja 11 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. 

6.  Hovioikeus alensi naisen rangaistusta kahdella kuukaudella ja muutti sen ehdolliseksi, joten nainen sai siis vuoden ja kahdeksan kuukauden pituisen ehdollisen vankeusrangaistuksen; lisäksi hänelle määrättiin 80 tuntia yhdyskuntapalvelua. Miehen rangaistusta ei sen sijaan alennettu eikä lievennetty.

7. Naisen rangaistusta alennettiin siksi, että hän oli auttanut tutkintaa tunnustamalla rikoksen esitutkinnan aikaisessa vaihessa. Nainen vetosi oikeudenkäynnissä siihen, että hänet oli kasvatettu Irakissa patriarkaalisissa oloissa ja että hänen avioliittonsa ex-miehen kanssa oli ollut väkivaltainen, jolloin hän oli lopulta joutunut menemään turvakotiin. Mies oli myöhemmin tuomittu naisen pahoinpitelystä vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 

8. Helsingin hovoikeus on tänään julkaissut tuomiosta tämän tiedotteen.

9. Tiedote ei ole kovin informatiivinen, vaan varsin "virkamiesmäinen". Siinä ei esimerkiksi sanallakaan mainita, että asiassa olivat syytteessä nimenomaan irakilaisnainen ja hänen  silloinen miehensä tai että tapaus liittyi kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta saaman naisen isän palauttamiseen Irakiin ja siellä väitettyyn kuoliaaksi ampumiseen, joka oli näytetty toteen syytettyjen valmistamilla väärillä asiakirjoilla.

Ei kommentteja: