perjantai 18. helmikuuta 2022

266. Korkein oikeus tuomitsi Johan Bäckmanin Jessikka Aron vainoamisesta. KKO 2022:8

1. Korkein oikeus (KKO) katsoi tänään antamassaan tuomiossa, joka on julkaistu ennakkopäätöksenä KKO 2022:8, että dosentti Johan Bäckman syyllistyi toimittaja Jessikka Aron vainoamiseen lähettämälle tälle sosiaalisen median kautta suuren määrän viestejä. KKO määräsi Bäckmanille 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen, sen koetusaika on pättynyt jo 31.12.2020.

2. KKO oli siten eri mieltä kuin Helsingin hovioikeus, joka hylkäsi vuonna 2020 Bäckmanin vastaan ajetun vainoamissyytteen.  Sen sijaan KKO hylkäsi Bäckmania vastaan ajetun syytteen yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen, josta hovioikeus puolestaan oli hänet tuominnut.

3. KKO julkaisi ratkaisustaan tiedotteen,  jossa ei kerrota Johan Bäckmanin nimeä, vaan häntä kutsutaan "mieheksi". Tämä on hieman outoa tai jopa koomista, koska Bäckman on julkisuuden henkilö ja kaikki tietävät, että tuomio koskee nimenomaan Bäckmania. Olen lisännyt tiedotteeseen mm. Bäckmanin nimen ja tekoajan sekä varustanut tiedotteen kappaleet numeroilla; kas näin (kappaleet 4-9).

4. Bäckman oli lähettänyt Arolle 9.10.2014-23.2.2016 lukuisia tapaamisehdotuksia sisältäneitä yksityisviestejä Facebookissa ja julkaissut Aroa pilkkaavia ja vähätteleviä kirjoituksia Twitterissä ja Facebookin julkisilla sivuilla. Toiminta oli jatkunut lähes puolentoista vuoden ajan.

5. Korkein oikeus katsoi, että Bäckmanin kahdenkeskiset viestit sekä myös julkaisut Twitterissä ja Facebookin julkisilla sivuilla olivat sellaista yhteydenottamista, jota rikoslaissa tarkoitetaan vainoamisella (RL 25:7). Bäckman oli liittänyt useimpiin Twitter-julkaisuihinsa Aron käyttäjätunnuksen niin että ne olivat tulleet Aron tietoon.

6. Korkein oikeus arvioi asiaa Bäckmanin sananvapauden ja Aron yksityisyyden suojan näkökulmasta, mutta antoi merkitystä myös Aron omalle sananvapaudelle. Bäckmanin viestit ja kirjoitukset olivat saaneet alkunsa Aron kirjoittamasta artikkelista, joka koski Venäjän informaatiovaikuttamista. Korkein oikeus katsoi, ettei Bäckmanin tarkoituksena ollut viesteillään käsitellä kyseistä yleistä kiinnostusta herättänyttä asiaa, vaan pikemminkin rajoittaa keskustelua sekä vaientaa ja vähätellä Aroa. Kirjoitukset keskittyivät pääosin Aron henkilöön. Korkein oikeus totesi, ettei Bäckmanin sananvapaus ollut perustanut hänelle oikeutta menettelyynsä.

7. Korkein oikeus katsoi, että Bäckmanin menettely oli ollut omiaan aiheuttamaan ahdistusta. Tekokokonaisuus oli jatkunut pitkään ja ollut monimuotoinen ja arvaamaton. Se oli tehnyt vaikeaksi Aron työn jatkamisen valitsemansa aiheen parissa.

8. Bäckmania oli Helsingin käräjäoikeudessa syytetty vainoamisen ohella myös törkeästä kunnianloukkauksesta ja sellaiseen yllyttämisestä. Käräjäoikeus oli tuominnut 18.10.2018 hänet näistä teoista yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Helsingin hovioikeudessa syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta hylättiin, mutta Bäckman tuomittiin hovioikeuden 14.7.2020 antamassa tuomiossa kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

9. Korkeimmassa oikeudessa yllytystä koskeva syyte hylättiin, sillä alemmissa oikeuksissa näytetyt Bäckmanin toimet eivät täyttäneet yllytyksen tunnusmerkkejä. Mies tuomittiin maksamaan Arolle korvauksia vainoamisesta. 

KKO:n ratkaisuseloste

https://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/kko20228.html

10. Asiassa kiinnittää huomiota esitutkinnan ja oikeudenkäynnin pitkä kesto. Syytteenalaiset teot oli tehty  9.10.2014-23.2.2016 välisenä aikana ja  prosessin kokonaiskesto on ollut yli viisi vuotta. Bäckmanin osalta jutussa on ollut kyse lähinnä viestien ja kirjoitusten rikosoikeudellisesta arvioinnista, ei näyttökysymyksestä eli viestien sisällöstä tai niiden lähettämisestä Arolle. KKO:een Jessikka Aron valituslupahakemus ja valitus saapuivat jo syyskuussa 2020 ja valitusluvan KKO myönsi Arolle  15.10.2020. KKO ei ole toimittanut asiassa suullista käsittelyä. 

11. Asian käsittely on viivästynyt käräjäoikeusvaiheen osalta lähinnä sen vuoksi, että alun perin jutussa oli ollut syytetettynä myös MV-lehden perustaja Ilja Janitskin, joka pakeni oikeudenkäyntiä Andorraan, mistä hänet luovutettiin Suomeen.  Koska Janitskinia syytettiin myös Jessikka Aroon kohdstuneista rikoksista, käräjäoikeus käsitteli häntä ja Bäckmania koskevat syytteet yhdessä. 

12. Helsinin käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa 2018 Janitskinin useista MV-julkaisuun liittyvistä rikoksista, muun muassa Jessikka Aroon kohdistuneista törkeistä kunnianloukkauksista yhteiseen 1 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistukseen. Janitskin valitti hovioikeuteen, mutta kuoli 7.2.2020 eli ennen hovioikeuden tuomiota. Hovioikeus katsoi, että Bäckman oli yllyttänyt Janitskia loukkaamaan Aron kunniaan toimittaessaan tälle julkaistavaksi Aron yksityiselämää koskevaa ainneistoa. KKO:n mukaan teko ei kuitenkaan täyttänyt yllytysrikoksen tunnusmerkistöä.

13. Pitkästä käsittelyajasta johtuen KKO:n Johan Bäckmanille tuomitseman 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika on päättynyt jo reilu vuosi sitten eli 31.12.2020. Voidaan myös panna merkille, että Bäckmanille tuomittu rangaistus on laskenut sitä mukaa, mitä korkeammalle  tuomioistuinhierarkiassa asia eteni. Käräjäoikeus langetti hänelle yhden vuoden, hovioikeus kolmen kuukauden ja KKO enää 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Ei kommentteja: