perjantai 2. lokakuuta 2020

204. Asko Välimaa on Helsingin hovioikeuden uusi presidentti

1.Tasavallan presidentti on tänään 2.10.2020 nimittänyt oikeusneuvos Asko Välimaan Helsingin hovioikeuden presidentiksi seitsemän vuoden määräajaksi 1.11.2020 lukien.

2. Varatuomari, oikeustieteen lisensiaatti Asko Välimaa on korkeimman oikeuden (KKO) jäsen. Lisäksi Välimaa toimii Tuomioistuinviraston johtokunnan puheenjohtajana.

3. Ennen KKO:een siirtymistä Välimaa toimi johtavissa tehtävissä oikeusministeriössä mm. kansliapäällikkönä, osastopäällikkönä ja lainsäädäntöjohtajana. Hänellä on laaja kokemus lainvalmistelusta erityisesti rikos- ja prosessioikeuden alalla. Välimaa on ollut puheenjohtajana, jäsenenä ja asiantuntijana lukuisissa työryhmissä ministeriössä. Hänellä on myös laaja kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä sekä toiminnasta Euroopan unionissa.

 4. Juristiksi 1987 valmistuttuaan Asko Välimaa oli mm. Helsingin yliopiston prosessioikeuden assistenttina, yliassistenttina ja apulaisprofessorin viran sijaisena sekä KKO:n sivutoimisena esittelijänä.  Hän suoritti OTL -tutkinnon 1994 ja hänen tarkoituksenaan oli väitellä tohtoriksi teemasta välituomio. (ks. välituomiosta OK 24 luvun 6 §). Lainvalmistelutehtävät veivät miehen kuitenkin siinä määrin mukaanaan, että väitöskirjatutkimus sai jäädä. 

5. Samaan aikaan 1990 -luvun alkupuolella yliopiston prosessioikeuden laitoksella oli tutkijana ja asssistenttina myös  Tatu Leppänen, joka valmistui oikeustieteen lisensiaatiksi vuonna 1992. Leppänen väitteli tohtoriksi vuonna 1998, mutta sen jälkeen hänkin siirtyi töihin oikeusminsteriön lainsäädäntöosastolle.

6. Nyt nämä kaverukset ovat molemmat presidenttejä, Tatu Leppänen KKO:n ja Asko Välimaa hovioikeuden presidentti! Aika hyvin prosessioikeuden miehiltä, sanoisin!

7. Eikä tässä vielä kaikki, sillä hieman ennen Välimaata ja Leppästä Helsingin yliopiston prosessioikeuden laitoksella 1980 -luvulla työskenteli amanuenssin virkanimikkeellä OTL Jorma Rudanko, josta tuli myöhemmin Vaasan hovioikeuden hovioikeudenneuvos ja tämän jälkeen KKO:n jäsen vuosina 2009-2017. Kuuleman mukaan Rudanko aikoo pikapuolin väitellä oikeustieteen tohtoriksi laajalla todistusoikeutta käsittelevällä tutkimuksellaan.

8. Olen tuntenut edellä mainituista kaikki eli Rudangon, Välimaan ja Leppäsen. Olin Tatu Leppäsen virallisena vastaväittäjänä Helsingissä vuonna 1998. Jorma Rudanko puolestaan aloitti tuomarinuransa toimimalla notaarina johtamassani Kauhajoen tuomiokunnassa ja käräjäoikeudessa 1981-82.

9. Onnittelut Asko Välimaalle nimityksen johdosta!


Ei kommentteja: