1. Suomessa on viime aikoina keskusteltu todella vilkkaasti oikeusvaltiosta ja sen tehtävistä sekä oikeusvaltiota mahdollisesti uhkaavista tai vaarantavista tekijöistä. Tällöin on viitattu aina Puolan ja Unkarin huonontuneeseen tilanteeseen ja etenkin Puolan hallituksen toimenpiteisiin, joilla tuomioistuinten ja tuomareiden riippumattumuutta ja sen takeita on vakavasti loukattu.
2. Suomessa on sunnitteilla selvittämishanke, jonka tarkoituksena on kartoittaa oikeusvaltion tilannetta ja pohtia, mitä esimerkiksi tuomioistunten riippumattomuuden vahvistamiseksi voitaisiin lainsäädäntöä muuttamalla tehdä. Kulunut viikko on ollut tässä suhteessa todellinen oikeusvaltioviikko, sillä nyt meillä on lähes joka päivä on kirjoitettu ja puhuttu oikeusvaltiosta erilaisissa seminaareissa samoin kuin tiedotusvälineissä.
3. Mutta millaisissa kantimissa Suomen oikeusvaltio oikeastaan on, jos asiaa tarkastellaan oikeusvertaillen ja puolueettomien arvioitsijoiden näkövinkkelistä? Tähän saamme vastauksen Euroopan komission julkaisemasta oikeusvaltioraportista.
4. Euroopan komissio julkaisi viime heinäkuussa järjestyksessä toisen raportin (kertomuksen) oikeusvaltiotilanteesta Euroopan unionissa. Siinä tarkastellaan, paitsi EU:n tilannetta kokonaisuudessaan, myös erikseen jokaisen jäsenmaan tilannetta.
5. Yleisesti ottaen jäsenmaissa on raportin mukaan nähtävissä paljon myönteistä kehitystä, mm. vuoden 2020 vastaavassa raportissa todettuihin haasteisiin puuttumisen osalta. Huolenaiheita on kuitenkin edelleen paljon ja joissakin jäsenmaissa epäkohdat ovat jopa lisääntyneet. Tämä koskee erityisesti oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja tiedotusvälineiden tilannetta.
6. Raportin mukaan Suomen oikeusvaltiotilanne on hyvällä ja jopa erinomaisella tolalla. Niinpä meidän tuomioistuimia ja oikeuslaitosta yleensä pidetään edelleen hyvin riippumattomina. Raportissa käsitellään myös vuoden 2020 alussa toimintansa aloittanutta Tuomioistuinvirastoa ja syyttäjälaitosta, eikä niidenkään osalta näytä olevan moitteen sijaa.
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/2021_rolr_country_chapter_finland_fi.pdf
7. Raportin mukaan Suomea pidetään edelleen yhtenä EU:n ja koko maailman vähiten korruptoituneista maista. Tältä osin raportissa viitataan mm. siihen, että valtioneuvosto hyväksyi kesäkuussa 2021 kattavan korruptionvastaisen strategian. Toimittajien ja media-alan ammattilaisten toimintaympäristö on Suomessa yleisesti ottaen vapaa ja suojattu. Raportissa viitataan myös siihen, että hallitus on hyväksynyt paremman sääntelyn toimintaohjelman, jonka tavoittena on parantaa lainsäädännön laatua, suunnittelua ja läpinäkyvyyttä.
8. Kaiken kaikkiaan Suomen oikeusvaltiotilanne on komission raoprtin perusteella eurooppalaista huippuluokkaa, Suomi on oikeusvaltioiden aatelia.
9. Seuraavassa blogijutussa minulla on tarkoitus käsitellä lähemmin, mitä Suomessa on esitetty etenkin tuomioistuinten riippumattomuudesta ja sen vahvistamisesta "pahan päivän" varalta.
1 kommentti:
Tuollaisen raportin sisältö tuntuu hyvin julmalta ihmisille, jotka ovat todistaneet aivan päinvastaista kehitystä. Tulos perustunee siihen, ettei tuomareiden puolueettomuutta edes tutkita. Eduskunnan oikeusasiamies ei tutki puolueellista päätöstä ja korruptioepäilyä, koska toimistossa ollaan jäävejä eli tapaus koskettaa jotain tuttua. Oikeuskansleri jättää korruptioepäilyn tutkimisen odottamaan perustaen oikeuskäytäntöön. Perustuslaki suo kansalaisille puolueettoman oikeudenkäynnin, mutta oikeusoppineiden omat käytännöt ajavatkin näköjään perustuslain ohi. Vaikka kantelussa on selkeä referaatti tuomarin päätöksestä, niin viraston vastaus on vain, ettemme huomanneet mitään. Ei minkään näköistä perustelua millekään väitteelle. Voisi olettaa, että kirja Tuomion perusteluista olisi jotenkin tuttu, mutta ainakaan sitä ei noudateta Oikeuskanslerin virastossa. Jos tuomareiden puolueettomuutta oikeasti tutkittaisiin, niin joku jäisi joskus kiinni. Nyt ei sellaista tapahdu.
Lähetä kommentti