torstai 31. elokuuta 2017

62. Valtakunnansyyttäjä pidätetty virasta

1. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on "hyllytetty" eli pidätetty virantoimituksesta toistaiseksi. Asiasta päätti eilen oikeusministeriö (OM). Valtakunnansyyttäjänvirasto (VKSV), jota valtakunnansyyttäjä johtaa, kuuluu näet hallinnollisesti oikeusministeriön alaisuuteen. 
2. OM:n tiedotteen mukaan syynä hyllytyspäätökseen on Matti Nissiseen kohdistuva rikostutkinta, joka on parhaillaan syyteharkinnassa oikeuskanslerinvirastossa. Syytepäätös on lehtitietojen mukaan odotettavissa jo ensi viikolla. Rikosepäily koskee virkavelvollisuuden tahallista rikkomista tapauksessa, jossa Nissisen epäillään esteellisenä ohjanneen syyttäjälaitoksen koulutusta oman veljensä omistamaan yhtiöön (Deep Lead). Matti Nissisen veli Vesa Nissinen on ollut yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Syyttäjälaitoksen on kerrottu hankkineen 2007-2015  yhteensä noin 74 000 eurolla syyttäjien koulutusta Deep Lead -yritykseltä.

3. Alun perin Matti Nissistä epäiltiin asian johdosta "vain" tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Esitutkinnan aikana rikosnimike on muuttunut ja koskee nyt tahalista virkarikosta. Matti Nissinen, jonka ei ole epäilty saaneen tapauksen johdosta itse hyötyä, on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Esitutkinnan alkaessa hän on tosin julkisuudessa myöntänyt olleensa asiassa esteellinen.

4. Olen käsitellyt Matti Nissistä koskevaa rikosepäilyä aiemmin jo kahdesti

- blogijuttu nro 32/23.3.2017, Valtakunnansyyttäjää epäillään virkarikoksesta
- blogijuttu nro 58/19.7.2017, Ylintä syyttäjää epäillään korruptiosta

5. Mati Nissinen jäi palkattomalle virkavapaalle maaliskuussa, kun KRP:n suorittama esitutkinta käynnistyi. Virkavapautta jatkettiin kesäkuussa niin, että se päättyy elokuun lopussa, iis tänään. Nissinen ei hakenut lisää virkavapautta, vaan olisi halunnut palata hoitamaan virkaansa. Tähän oikeusministeriö ei kuitenkaan suostunut, vaan päätti "hyllyttää" Nissinen virastaan toistaiseksi eli käytännössä asian jatkokäsittelyn ajaksi. Virasta pidätetylle virkamiehelle maksetaan puolet palkasta.
6. OM:n tiedotteen mukaan Nissisen edellytykset hoitaa valtakunnansyyttäjän virkaa rikosasian käsittelyn ajan ovat heikentyneet. Tämä on ymmärrettävä näkemys, sillä ylimmän syyttäjän viranhoito edellyttää hyvää arvostelukykyä, jota melko vakavasta virkarikoksesta epäillyltä virkamieheltä voidaan perustellusti epäillä puuttuvan.
7. Valtakunnansyyttäjän tehtäviä on Nissisen virkavapauden aikana hoitanut apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Nissisen viransijaisen nimittämisestä päättää valtioneuvoston esityksestä tasavallan presidentti. Valtioneuvoston on tarkoitus antaa sanottu esitys ensi viikolla. Selvää on, että Raija Toiviainen nimitetään valtakunnansyyttäjän sijaiseksi.

8. Matti Nissinen on tunnettu asiantuntevana, helposti lähestyttävänä ja joviaalina virkamiehenä ja syyttäjänä. On harmillista, että asiat ovat nyt ajautuneet tähän pisteeseen. Nissinen on joutunut  johtamaan syyttäjälaitosta koko ajan laitokselle kohdennettujen  aivan liian vähäisten resurssien puristuksessa. Tämä sama "tauti" on vaivannut VKSV:n ja koko syyttäjälaitoksen toimintaa siitä lähtien kuin VKSV vuonna 1998 perustettiin. Luultavasti osin tämän takia eli turhautuneena Matti Nissinen haki 2015 poliisiylijohtajan virkaa, mutta hakemus ei herättänyt vastakaikua sisäministeriössä ja valtioneuvostossa.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tehokas katuminen hakemalla itse virkavapautta ei sitten johtanut hakijan kannalta toivottuun lopputulokseen.

Miten näissä virkarikoksissa menee tuo vanhentuminen? Sisäministeri Päivi Räsänen aikoinaan yritti saada Paateron eläkkeelle puutteista tietolähdetoiminnan valvonnassa, mutta hän ei lähtenyt.

Olisiko Räsänen tästä sitten sisuuntunut sen verran, että asia päätyi syyttäjän pöydälle ja nyt useampi poliisi on syyteharkinnassa.

Eli minä ajankohtana esimerkiksi Paatero on laiminlyönyt valvonnan?
Kun Aarniolla on ilmeisesti kakku täynnä, niin hän voinee kertoa, että kyllä nämä kaikki tiesivät, mutta antoivat mennä läpi sormien?!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Virkarikokset vanhentuvat muiden rikosten tapaan, kuitenkin siten, että niiden lyhyin vanhentumisaika on viisi vuotta.

Paateron ja muiden "poliisipomojen" epäilty virkarikosasia asia ei kuulu tai liity Matti Nissisen tapaukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän epäily tahallisesta virkarikoksesta on perusteltu. Päätös tilata oli tietoinen ja tuon tason virkamiehen ja juristin on täytynyt ymmärtää, ettei omalta veljeltä saa tilata. Jo tuollainen arvostelukyvyttömyys tekee Nissisen sopimattomaksi korkeaan virkaan.

(Ja kun asian olisi voinut hoitaa fiksusti: jäävätä itsensä, mutta vihjata sijaiselleen miten hyvää koulutusta veljen firma tuottaakaan. Kyllä tämä olisi ymmärtänyt yskän.)

Skorpioni kirjoitti...

Kyllä julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Matti Nisisen teko hankkia syyttäjälaitokselle koulutusta veljensä firmasta on niin selvä virkavelvollisuuden rikkominen,että Matin olisi pitänyt erota virasta heti! Siispä Matti Nissinen jos luet tämän kirjoituksen eroa virastani heti. Elämä jatkuu jossakin muussa työssä. Enää,että voi palata Hoitamaan vanhaa virkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Vaan kun asiassa on kyse juuri siitä, onko Nissinen tehnyt päätöksen tilata koulutusta veljensä firmasta vai onko päätöksen tehnyt joku muu Valtakunnansyyttäjänvirastosta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan epäily koskee osallisuutta päätökseen.

Ei tuo velipojan firman koulutus näytä hassumpaa olevan, kun itse Vesa Nissinen on kutsuttu puhumaan johtamisesta Lakimiespäivään.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän nyt ensin kannata rauhassa odottaa tietoja siitä, kuka on päättänyt ja millä perusteilla ennen kuin vaaditaan päitä vadille. Ainakaan itse en julkisuudessa olleiden tietojen valossa vielä vaatisi eroa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Niin, tuota…hm…kyllähän se on tietysti syyttäjä, joka esittää vaatimukset. Jos nyt syyte ylipäätään nostetaan.

Odotankin mielenkiinnolla oikeuskanslerinviraston "poikien" syyteharkintaa ja syytepäätöstä. Se lienee tulossa ensi viikolla.

Anonyymi kirjoitti...

Sen tiedän, että Nissinen on tehnyt parhaansa saadakseen syyttäjälaitokselle lisäresursseja ja järkeistääkseen toimintoja.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ei suoraa yhteyttä, tämä twitti "hymyilytti"


Jarkko Sipila‏ @sipilamtv3 Aug 30
MTV Uutiset / Rikostoimituksen päällikkö

Normipäivä: Helsingin poliisijohtoa epäillään rikoksesta, valtakunnansyyttäjä pidätetään virasta, huumepoliisin ex-pomolta kirja vankilasta.

Trio on tosin "samassa kasassa"

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista nähdä myös aikanaan julkiseksi tulevasta esitutkintapöytäkirjasta, millainen päätöksenteon prosessi on ollut koulutusasioissa ja etenkin Nissisen rooli. Ei kai allekirjoittaja sentään ole bulvaanina toiminut?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän tosiasia on, että jos Nissinen on veljensä lafkan koulutusta VKSV:ssa kehunut ja suositellut, kovin vaikea olisi jonkun hänen alaisensa ollut päätyä hankkimaan sitä toisaalta. Kyllä sen jälkeen alaisen työtehtävät olisivat olleet mitä olleet. Aikanaan selviää, kuinka minkälainen selvitys on etukäteen tehty koulutustarpeesta ja kuinka laajalti koulutuksen hankintaa koskevassa valmistelussa on selvitetty muita koulutuksentarjoajia. Veikkaukseni on, että melko yksioikoisesti on todettu, että hei, johtamiskoulutusta nyt justiinsa tarvitaan, ja - kuinkas ollakaan - nythän jo tiedetään sitä (oikein "syvä-sellaista") - tarjoava firma, joka on vielä niin hyvä, ettei muita vaihtoehtoja kannata edes selvittää. Moraaliselta kannalta tarkastellen Nissisen menettely haiskahtaa virka-aseman väärinkäyttämiseltä, liittämättä tähän mitään rikosoikeudellista arviota.

Anonyymi kirjoitti...

Jo itse tapaus on kiinnostava, mutta kiinnostavia ovat myös Nissistä vastaan tehdyn tutkintapyynnön taustat.

Tutkintapyynnön on tehnyt Ruotsissa asuva suomalaisnainen. Nainen on Jari Aarnion entisen alaisen ja oikean käden Mikael Runebergin sisko. / Susanna R HS 24.3.2017

Ensimmäisenä Nissisen tapauksen uutisoi Jari Aarnion luottotoimittaja Suomen Kuvalehdessä.

Voisi tietenkin ajatella, jos Aarniota vastaan ei olisi nostettu prosessia, niin Nissisen tapaus ja poliisin ylimmän johdon tutkinta ei olisi koskaan käynnistynyt.



Anonyymi kirjoitti...

Alkuperäinen tietolähde tuskin liittyy mitenkään Aarnioon. Hänellä ei liene mitään hajua syyttäjälaitoksen koulutuskuvioista. Todennäköisempää on, että vinkkimiehenä on toiminut joku nimitys- tai muusta vastaavasta asiasta katkeroitunut syyttäjä, joka on arvellut Suomen Kuvalehden olevan taho, joka mielellään penkoo tällaista asiaa. Eiköhän juttu olisi mennyt tämän jälkeen tutkintaan ilman Runebergin siskojakin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä ei kuitenkaan ole kyseessä mikään veljen nyrkkipaja, jonka ainoa tulonlähde on syyttäjävirasto, vaan iso firma, jonka palvelut kelpaavat muillekin. Jos on noudatettu säännöksiä jääväämisestä ja kilpailuttamisesta ja hintakin on kohdallaan, niin eipä siinä mitään moitittavaa ole. Ja sitä kai tässä tutkitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kappas, toiminta jatkunut tähän vuoteen?

Rikosepäily koskee Nissisen toimintaa vuosina 2007–2017.

Jos Nissinen olisi ostanut koulutusta vain Itä-Suomessa ja hoitanut muodollisuudet oikein Helsingissä valtakunnansyytäjänä, niin teko olisi ehkä vanhentunut.

Siksi sitä pohdintaa virkarikosten vanhentumisesta. Viisi vuotta kun alkaa olla jonotusaika syyttäjille.