1. Helsingin hovioikeus on antanut 1.6.2018 kaksi huumausainerikosta koskevaa ratkaisua asioissa, joissa on kyse kotiosoitteeseen tilatun huumelähetyksen näytön arvioinnista. Ratkaisut ovat HelHO 2018:11 ja 12. Selostan niistä ensiksi mainitun tapauksen, joka on alun perin ratkaistu Vantaan käräjäoikeudessa. Ratkaisussa 2018:12 mainittu asia on puolestaan tullut hovioikeuteen Helsingin käräjäoikeudesta. Asiat on ratkaistu samalla tavalla.
2. Vantaan tapauksessa syyttäjä oli vaatinut X:lle rangaistusta kahdesta huumausainerikoksesta sillä perusteella, että hän oli 19.5. ja 21.6.2017 laittomasti tuonut postitse Hollannista maahan huumausainetta, toukokuussa 1,0 grammaa heroiinia ja kesäkuussa 9,6 grammaa amfetamiinia.
3. X on kiistänyt syytteet ja väittänyt, että huumausaineet
on tilannut ilmeisesti joku hänen ystäväpiiristään ja että kyse on ollut
pilasta, koska X oli juuri päässyt koevapauteen. X:n mukaan hänellä ei tietääkseen
ole vihamiehiä.
4. Käräjäoikeus tuomitsi X:n kahdesta huumausainerikoksesta yhteiseen 50 päivän vankeusrangaistukseen.
5. X valitti hovioikeuteen, joka hovioikeus myönsi hänelle jatkokäsittelyluvan ja toimitti pääkäsittelyn.
6. Hovioikeus, jonka puheenjohtajana toimi presidentti Mikko Könkkölä, piti tuomiossaan hyvin
epätodennäköisenä, että huumausaineet olisi tilannut joku X:n tunteva
pilailu- tai vahingoittamistarkoituksessa. Olisi yleensäkin erikoista,
jos joku olisi maksanut huumausaineista ainakin kahdella eri kerralla
vain toista kiusatakseen, kun tällaisten lähetysten kiinni joutuminen ja
vastaanottajaksi merkityn epäilynalaiseksi saattaminen olisi epävarmaa.
7. Hovioikeuden mukaan varteenotettavampi
vaihtoehtoinen tapahtumankulku on se mahdollisuus, että joku muu on
tilannut huumausaineet postitse X:n osoitteella pyrkien itse saamaan ne
tavalla tai toisella haltuunsa. Tämän vaihtoehdon todennäköisyyttä
vastaan puhuu kuitenkin se, että tilauksia oli ollut kaksi, joista jo
ensimmäinen lähetys on jäänyt tulliin. Epätodennäköistä on, että tekijä
olisi tehnyt vielä toisen tilauksen sen jälkeen kun ensimmäisen
tilauksen haltuun saaminen oli epäonnistunut.
8. X on kertonut, että
hänen kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa olevaan asuntoonsa pääsi
helposti parvekkeen kautta kiipeämällä. Jos siten huumausaineet olisi
tilannut joku muu kuin X, olisi tällä saattanut olla mahdollisuudet
noutaa postilähetykset X:n tietämättä tämän poissaollessa. Hovioikeuden mukaan tähänkin
mahdollisuuteen liittyy kuitenkin huomattavia epävarmuustekijöitä, jotka tekevät
siitä hyvin epätodennäköisen.
9. X on 10.5.2017 ostanut bitcoineja,
joita virtuaalivaluuttana yleisesti käytetään maksuvälineenä
huumausaineiden postitilauksissa. X on kertonut hankkineensa bitcoineja
myös tämän jälkeen. Virtuaalivaluutan osto 10.5.2017 sopii ajallisesti
varsin hyvin maksuksi lentotulliin 19.5.2017 saapuneesta heroiinia sisältäneestä postilähetyksestä. Hovioikeus piti
mahdollisena, että yhden heroiinigramman voi hankkia verkon kautta 30
eurolla.
10. Hovioikeus ei pitänyt sen sijaan uskottavana, että
toimeentulotuen varassa elävä X olisi ostanut bitcoin-valuuttaa
sijoitustarkoituksessa. Syytteen teonkuvaukseen nähden vaihtoehtoista
tapahtumien selitystä on pidettävä varsin epätodennäköisenä.
11. Hovioikeus
totesi vielä, että X oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen 11.5.2017.
Ensimmäinen lähetys on postitettu Hollannista 15.5.2017, mikä
ajallisesti sopii yhteen ehdonalaiseen vapauteen pääsemisen kanssa.
12. Johtopäätöksenään hovioikeus katsoi, että X:n syyllisyydestä ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä. X:n valitus hylättiin, joten voimaan jäi Vantaan käräjäoikeuden tuomio.
HelHO 2018:11
13. Kuten hovioikeus perusteluissaan mainitsee, käräjäoikeuden joulukuussa 2017 antaman tuomion jälkeen KKO on antanut 15.1.2018 ennakkopäätöksen KKO 2018:3, joka koskee näytön arviointia vastaavanlaisessa postihuumerikosasiassa. Ratkaisun mukaan postilähetyksen vastaanottajamerkinnällä on merkittävä näyttöarvo sen osoittamisessa, kuka lähetyksen on tilannut. Tällainen näyttö ei kuitenkaan pääsääntöisesti voi yksinään riittää osoittamaan vastaajan syyllistyneen kiellettyjen aineiden tai tavaroiden maanhantuontiin. Syyttäjän tulee siten yleensä pystyä esittämään muita syyllisyyttä tukevia seikkoja, jotta syyksilukemisen edellytykset täyttyvät.
14. Mainitussa ratkaisussaan KKO, joka toimitti asiassa suullisen käsittelyn, päätyi sihen, etteivät syytteen tueksi esitetyt todisteet ja muut asian käsittelyssä esiin tulleet syytettä tukevat seikat riittäneet sulkemaan pois varteenotettavaa epäilyä siitä, ettei vastaaja A ole laittomsti tuonut maahan kysymyksessä oleva huumausainetta. KKO piti varteenotettavimpana vaihtoehtoisena tapahtumainkulkuna sitä mahdollisuutta, että joku muu oli tilannut huumausaineen postitse A:n osoitteella pyrkien itse samaan sen tavalla tai toisella haltuunsa. Kun asiassa ei toisaalta ollut esitetty A:n omaa toimintaa koskevia, syytettä tukevia seikkoja eikä A:n kertomuksen uskottavuutta heikentäviä seikkoja, KKO hylkäsi syytteen.
KKO 2018:3
15. Vaikka KKO on, kuten hovioikeus toteaa, antanut ratkaisun 2018:3 vasta Vantaan käräjäoikeudessa nyt esillä olevassa asiassa antaman ratkaisun jälkeen, oli alioikeus eli tuossakin asiassa Vantaan käräjäoikeus, ehtinyt antaa kesäkuussa 2016 ratkaisun, jolla A:ta vastaan ajettu syyte oli näytön puuttuessa hylätty; Helsingin hovoikeus oli syyttäjän valituksessta tuominnut A:n marraskuussa 2016 ko. postihuumausainerikoksesta. Huumeiden käyttäjät ovat siten ilmeisesti olleet tietoisia siitä, millä perusteilla postirikoshuumerikoksia koskevia syytteitä on mahdollisuus kiistää.
16. Etenkin ratkaisussa KKO 2018:3 selostetusta tapauksesta toisaalta ilmenee, miten tärkeää oikeusturvan kannalta on, että muutoksenhakuinstanssi aina KKO:ta myöten järjestää suullisen käsittelyn, koka se antaa kirjallista menettelyä paremmat edellytykset asian asianmukaiselle selvittämiselle.
Blogissa käsitellään rule of law -periaatteen ilmenemistä oikeudenkäynnissä, tuomioistuinten riippumattomuutta, oikeuden saatavuutta, asianosaisten tasavertaista asemaa, oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin keskeisiä elementtejä sekä ihmis- ja perusoikeuksia ja niiden merkitystä lainkäytössä. Kirjoittaja Jyrki Virolainen on lainkäytön emeritusprofessori ja entinen tuomari.
7 kommenttia:
Tuttavalleni kävi jo noin 20 vuotta sitten siten, että hän sai yllätyksenä kotiinsa kannabislähetyksen. Kävi sittemmin ilmi, että sen oli tilannut hänen kaveri. Pelkkä kirjeen vastaanottajamerkintä ei siten osoita todellista tilaajaa. Eikö näitä voisi selvittää siten, että havaittu lähetys päästetään läpi, mutta asetetaan poliisin valvontaan. Saajalle annettaisiin esim muutaman päivän karenssiaika ilmoittaa poliisille, että on saanut laitonta tavaraa. Jos ei ilmoita, katsotaan henkilön tilanneen tavaran.
"A on kertonut käyttäneensä ystävänsä luona uteliaisuuttaan internetin salattua Tor-verkkoa."
Vaihtoehtoinen tapahtumankulku on, että ystävä on tehnyt tilauksen sekä maksanut huumeet.
Jos tilaus on tehty Tor-verkossa, niin pitäisi löytyä viitteitä Bitcoin-maksulle. Tälläistä poliisi ei löytänyt A:n pankkitiedoista.
Kohtaan 10:
Toimeentulotuen asiakas voi hankkia bitcoineja myös siksi, että haluaa kätkeä säästönsä toimeentulotuen myöntäjältä.
"16. Etenkin ratkaisussa KKO 2018:3 selostetusta tapauksesta toisaalta ilmenee, miten tärkeää oikeusturvan kannalta on, että muutoksenhakuinstanssi aina KKO:ta myöten järjestää suullisen käsittelyn, koka se antaa kirjallista menettelyä paremmat edellytykset asian asianmukaiselle selvittämiselle"
KKO 2017:6 -tapaushan on räikeä esimerkki oikeusturvan olemattomuudesta - jos niin halutaan.
Toisin kuin blogin kappaleessa 1 kirjoitetaan sekä HelHo 2018:11 ja 2018:12 tulivat hovioikeuteen Vantaan käräjäoikeudesta.
Syyttäjälaitos on keskittänyt lento-aseman tullista juontuvat postihuumejutut Vantaalle riippumatta vastaajien kotipaikoista.
Toisin kuin blogin kappaleessa 1 kirjoitetaan sekä HelHo 2018:11 ja 2018:12 tulivat hovioikeuteen Vantaan käräjäoikeudesta.
Syyttäjälaitos on keskittänyt lento-aseman tullista juontuvat postihuumejutut Vantaalle riippumatta vastaajien kotipaikoista.
Oikeuslaitoksen ja tuomareiden laadun kehitystä tarkastellaan Mats Dumellin juuri ilmestyneessä kirjassa "valheiden helminauha"
Lähetä kommentti