torstai 23. helmikuuta 2023

368. KKO hyväksyi Anom-viestien hyödyntämisen syytettä tukevana näyttönä, vaikka tiedot oli hankittu laittomasti. KKO 2023:14

1. Korkein oikeus (KKO) katsoi tänään 23.2.2023 antamassaan  ennakkopäätöksessä, että vaikka FBI:n avulla Anom-puhelimista saatuje viestien tiedot, jotka syyttäjä oli esittänyt näyttönä törkeää huumausainerikosta koskevassa jutussa, oli hankittu laittomasti eli lainvatsaisella menettelyllä, estettä niiden hyödyntämiseen todisteina ei kuitenkaan ollut, koska  hyödyntämisen ei vaarantanut  oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä (KKO 2023:14).

2. Myös alemmat tuomioistuimet eli Kymenlaakson käräjäoikeus - lautamieskokoonpanossa eli käräjätätuomari ja kaksi lautamiestä -  ja Itä-Suomen hovioikeus olivat päätyneet kysymyksen osalta samaan lopputulokseen kuin KKO, hovioikeus 2-1 -äänestyksen jälkeen. 

I-SHO  2022:2 

I-SHO 2022:5

3. KKO antoi ennakkopäätöksestä lyhyen tiedotteen, jossa lausutaan näin:

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja Australian liittovaltion poliisi olivat peiteoperaatiossaan rakentaneet Anom-nimisen viestintäalustan, jota saattoi käyttää erityisillä puhelimilla. Anom-puhelimia oli suunnattu erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyville henkilöille. Puhelimilla käytävän viestiliikenteen oli markkinoitu olevan täysin salattua, vaikka tosiasiassa viestit olivat tallentuneet FBI:n hallinnoimalle palvelimelle. FBI oli toimittanut viestejä edelleen muihin maihin.

Syyttäjä oli vaatinut vastaajille rangaistusta muun ohella törkeistä huumausainerikoksista ja nimennyt todisteeksi Anom-puhelimista saatuja viestejä. Vastaajat olivat vaatineet viestien asettamista hyödyntämiskieltoon katsoen, että viestit oli hankittu lainvastaisesti ja niiden käyttäminen vaaransi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen. Sekä Kymenlaakson käräjäoikeus että Itä-Suomen hovioikeus olivat hylänneet vastaajien hyödyntämiskieltovaatimukset. KKO ei muuttanut hovioikeuden hyödyntämiskieltoa koskevan päätöksen lopputulosta. KKO katsoi, että todisteet oli hankittu lainvastaisesti, kun menettelyllä oli puututtu yksityiselämän ja luottamuksellisen viestin suojaan ilman laissa säädettyä perustetta. Viestien hyödyntämisen todisteena ei kuitenkaan katsottu vaarantavan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista, eikä todisteita siten asetettu hyödyntämiskieltoon.

Vastaajat oli tuomittu alemmissa oikeusasteissa pääosin syytteiden mukaisesti törkeistä huumausainerikoksista ja muista rikoksista useiden vuosien vankeusrangaistuksiin. Hovioikeuden tuomio ei näiltä osin ollut KKO:n arvioitavana.

4. KKO:n laajasti perustellun päätöksen ratkaisuseloste

KKO 2023:14 

5. Myös Helsingin hovioikeus on toukokuussa 2022 ottanut kantaa Anom-viestien hyödyntämiseen syytettä tukevana todisteena ja päätynyt samaan lopputulokseen kuin Itä-Suomen hovioikeus ja nyt  korkein oikeus.

HelHO 2022:4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti