maanantai 4. maaliskuuta 2019

140. KKO:n presidentti vaihtumassa


                          Korkeimpaan oikeuteen valitaan uutta isäntää

1. Korkeimman oikeuden (KKO) presidentti Timo Esko jää eläkkeelle 1. syyskuuta. Hän täyttää 68 vuotta ensi vuoden toukokuussa.

2. Timo Esko aloitti KKO:n presidenttinä 1. tammikuuta 2016, jolloin hän oli 63-vuotias. Turun hovioikeuden presidenttinä Esko oli 2012-2015 ja sitä ennen vuosina 2006-2012 KKO:n oikeusneuvoksena. Asianajajana Timo Esko työskenteli vuosina 1992-2006 ja Helsingin yliopiston halllintojohtajana 1987-1992. Yliopistotutkijana, käytännössä lähinnä  kansainvälisen yksityisoikeuden assitenttina, Esko oli vuosina 1976-1986. Hän väitteli oikeustieteen tohtoriksi vuonna 1986, väitöskirjan nimenä on Lainvalinta ja kansainväliset työsuhteet.

3. Hakuaika Timo Eskon manttelinperijäksi päättyi helmikuun lopussa. Virkaa haki viisi juristia: 

Juha Häyhä (s.1956), oikeusneuvos, OTT, dosentti
Mika Ilveskero (s.1966), oikeusneuvos, OTK,

Tatu Leppänen (s.1968), oikeusneuvos, OTT, dosentti
Kenneth Nygård (s. 1957), hovioikeuden presidentti, OTL, ja 
Asko Välimaa (s.1963), oikeusneuvos, OTL


4. KKO:n presidentin nimittää tasavallan presidentti valtioneuvoston ratkaisuehdotuksesta. Asia esittellään oikeusministeriöstä, joka myös valmistelee nimitysasian. Ministeriö hankkii hakijoista KKO:n lausunnon, jolla on asiassa suuri painoarvo.

5. Tuomarinvalintalautakunnalla ei ole KKO:n tai KHO:n presidentin virantäyttömenettelyssä roolia, sama koskee myös KKO:n ja KHO:n jäsenten nimitysmenettelyä. Jäsenten valintaprosessissa ylimmät oikeudet voivat tosin pyytää hakijoista tuomarinvalintalautakunnan lausunnon, mutta näin ei ole tiettävästi vielä kertaakaan tapahtunut. Jäsenen nimittämisasiassa KKO tekee valtioneuvostolle perustelun esityksen.  Presidentin nimittämismenettelyssä vastaavaa esitystä ei tehdä. Virkaesityksen tekeminen myös KKO:n ja KHO:n jäsenten nimittämisestä tulisi luonnollisesti antaa tuomarinvalintalautakunnalle.

6. KKO:n presidentillä on oikeusvaltiossa suuri merkitys. Hän on paitsi oman tuomioistuimensa päällikkötuomari, myös koko tuomioistuinlaitoksen keulakuva, jonka julkisista esiintymisistä ja lausunnoista aika paljon riippuu, millaisen kuvan kansalaiset saavat tuomiovaltaa käyttävistä riippumattomista oikeusistuimista.

7. KHO:n uudeksi presidentiksi nimitettiin viime vuonna oikeusneuvos, OTT Kari Kuusiniemi. Nyt on edessä presidentin nimittäminen KKO:lle, joka tuomioistuinten hierarkiassa asettuu KHO:n yläpuolelle. 

(Minulla on tarkoitus arvioida viranhakijoita myöhemmin eri jutussa)



3 kommenttia:

  1. Anonyymi4.3.19

    KKO ja KHO ovat perustuslain mukaan samalla tasolla. Eri asia on, että protokollassa KKO kulkee KHO:n edellä. Tästä myös seuraa, että valtakunnanoikeuden pj on KKO:n presidentti ja varapj KHO:n presidentti. Mitään hierarkkista suhdetta ei ole.

    VastaaPoista
  2. Protokolla on tärkiä!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi5.3.19

    Paras mies voittakoon, kokoomus taustasta ei haittaa...
    Nim.L.H.Hoppu

    VastaaPoista