perjantai 14. syyskuuta 2018

116. KKO ja KHO Twitterissä - vihdoinkin

1. Tällä viikolla tapahtui asia, jota on odoteltu jo kauan: maan ylimmät tuomioistuimet Korkein oikeus (KKO) ja Korkein hallinto-oikeus (KHO) avasivat Twitter-tilinsä. Tämä historiallinen asia tapahtui KKO:n osalta tiistaina 11. syyskuuta ja KHO:n kohdalla puolestaan 12. syyskuuta. 

2. Kumpikin oikeuaste on tosin liittynyt Twitteriin jo aiemmin, KKO vuonna 2013 ja KHO 2014. Tällä on luultavasti haluttu varmistaa, ettei kukaan ulkopuolinen ("trolli") pääsisi avaamaan twitter-tiliä ko. tuomioistuinten nimiä hyödyntäen. 

3. Muiden pohjoismaiden korkeimmat oikeudet ovat toimineet twitterissä jo muutaman vuoden, aina Islannin korkeinta oikeutta myöten; Ruotsin korkein oikes aloittin vasta vuonna 2017.  Suomessa tiedotustoimintaansa twitterissä hoitavat mm. Eduskunnan oikeuasiamies ja Oikeuskanslerinvirasto; vm. avasi tilinsä 19. huhtikuuta tänä vuonna oikeuskansleri Tuomas Pöystin aloitettua työnsä ylimpänä laillisuuden valvojana. OKa-virasto twiittailee ("tviittoilee") päätöksistään ja antamistaan lausunnoista varsin innokkaasti. Tuomas Pöystillä on lisäksi oma twitter-tili, jota hän käyttää myös tiedottaessaan johtamansa viraston asioista. Twitterissä ovat luonnollisesti myös Asianajajaliitto ja Valtakunnansyyttäjänvirasto.

4. Ruotsissa myös hovioikeudet, ainakin Svean hovoikeus,  ja osa käräjäoikeuksista näyttää olevan twitterissä. Suomen hovioikeudet eivät tiettävästi ole vielä rohjenneet seurata perässä. Käräjäoikeuksista ainakin Oulun käräjäoikeus on twitterissä.

5. Blogisti avasi twitter-tilinsä jo vuonna 2010, mutta sen jälkeen kului seitsemän vuotta, ennen kuin muistin koko asian ja pääsisin vauhtiin twitterin käytössä, Tämä "ihme" tapahtui kuluvan vuoden kevättalvella. Minulla on nyt "kassassa" hieman yli 1 000 twiittiä, seuraajia on reilut 350 ja itse seuraavan lähes kahtasataa twitter-tiliä. Twitterissä näyttää olevan aika paljon yliopistotutkijoita, asianajajia ja muita lakimiehiä, mutta toistaiseksi varsin vähän tuomareita.

6. KKO:n toiminta ja asiat tuntuvat kiinnostavat ihmisiä KHO:n asioita enemmän. Tänään 14. syyskuuta KKO:lla oli twitterissä  jo 3 900 seuraajaa, kun vastaava luku KHO:n osalta on 1050. KHO seuraa itse 54 twiittajaa, joiden joukossa on tuomioistuinten ja viranomaisten lisäksi myös joukko yksistyishenkilöitä, jotka koostuvat lähinnä toimittajista (Timo Haapala, Pekka Ervasti, Saska Saarikoski jne.) ja juristeista (esim.Tapio Määttä ja Tarja Halonen). Sen sijaan KKO tuntuu seuraavan ainakin alkuvaiheessa vain tuomioistuimia ja viranomaisia, muttei lainkaan yksityishenkilöiden twiittauksia. KHO:lla on 55 seurattavaa, KKO:lla 24.

7. Twitterin avulla tuomioistuimet voivat tehostaa tiedotustoimintansa merkittävällä tavalla. Twitterissä on tällä hetkellä luultavasti jo toista miljoonaa suomalaista ihmisistä, yritystä tai järjestöä, joilla on mahdollisuus saada twitteristä reaaliaikaista tietoa ylimpien tuomioistuinten asioista, toiminnasta ja ratkaisuista.Toivoa sopia, että twitteriin ilmestyisivät pian myös hovioikeudet ja käräjäoikeudet. Mediatuomareiden odottaisi olevan twittien innokkaita julkaisijoita, mutta toistaiseksi sillä rintamalla on - kuten ylipäätäänkin - ollut varsin hiljaista

3 kommenttia:

  1. Twiittaajaa samoin kuin bloggaajaakin toki
    elähdyttää tieto siitä, että hänen kirjoituksiaan ja twiittejään seurataan, vaikkei aina hyväksyttäisikään.

    Kahdessa blogissani lienee ollut tähän mennessä 4-5 miljoonaa käyntiä. Minulla oli aiemmin käytössä virallinen sitemeter, joka valitettavasti "simahti" siinä vaiheessa kun vanhassa eli Virolainen-blogissa oli 3,4 miljoonaa käyntiä. Siitä on aikaa jo viitisen vuotta, jona aikana olen aloitanut myös Prosessioikeusblogin pitämisen.

    Blogin lukijoina näyttää olevan ihmisiä, joiden ei voisi kuvitella noita jutuja koskaan lukevan. Tiedän, että osa KKO:n oikusneuvoksista on seurannut blogikirjoitteluani tiiviisti. Enemmän lukijioita löytyy tietenkin hovi- ja käräjäoikeustuomareiden piiristä. Jotkut ovat minulle kertoneet, että he jopa aloittaisivat päivänsä joko kotanaan tai virastossa lukemalla kahvipöydässä "päivän epistolatektstin" eli Virolaisen blogijutun. Näin kerrottiin sillon, kun julkaisin vuodessa noin 160 blogijuttua eli käytännössä jutun joka toinen arkipäivä.

    Silloinen pääministeri Matti Vanhanen muisti minua lähettämmällä pitkän sähköpostiviestin, koska ei ollut tyytväinen blogijuttuuni, jossa kommentoin Pääministerin morsian -kirjaa ja stiitä julkisuudessa käytyä vilkasta keskustelua.

    Pari kolme viikkoa sitten minua lähestyi puhelimitse tunnettu emerituspiispa, joka halusi keskustella tuoreesta blogijutusta ja oikaista pari siinä ollutta kohtaa.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi14.9.18

    "Twitterissä on tällä hetkellä luultavasti jo toista miljoonaa suomalaista ihmisistä, yritystä tai järjestöä..."

    Mihin tämä väite perustuu? Viimeisempien tutkimustulosten mukaan twitter-tilejä on n. 700 000, joista aktiivisia twiittaajia vain n. 100-150 000.

    VastaaPoista
  3. Heh ja hah! Se oli karkea arvio, joka tempaistiin hatusta!

    Onhan niitä jo 700 000:kin iso määrä! Ei pidä tarkertua pikku- ja sivuseikkoihin.

    VastaaPoista